Bilim insanları 3 canlı insan üzerinde yaptığı çalışmada, insanların beyinlerinin iletişim kurmasını sağladı ve birlikte Tetris problemleri çözdürdü.
Washington ve Carnegir Üniversitelerinin yaptığı ortak çalışmada bilim tarihinin en önemli kazanımlarından biri elde edildi. BrainNet ismi verilen projede insan beyinlerinin birbirleriyle direkt iletişim kurabilmesi amaçlandı. Ardından 3 denek bu araştırma için gönüllü oldu. Bilim insanları yaptığı çalışmayla denek insanların beyinleri arasında iletişimi sağladı ve bir Tetris probleminin çözümünü sağladı.
Bilim tarihi için çok büyük bir adım taşıyan bu araştırmada beyin akım dalgalarının izlenmesi ve işlenmesi öne çıktı. Bu beyin dalgalarının başka bir beyine gönderilmesi ve gönderilen beyinde işlenmesi sağlandı. Bu sayede iletişim kurabilen beyinler ortak amaçlar üzerinde çalışmaya da başladı. Bunun sonucunda da ortak hedef olarak gördükleri problemi beraber fikir üreterek ve işleyerek sonuca kavuşturdular.
Araştırmada bulunan 3 insan beyninden birisi ana beyin olarak belirlendi. Yani her türlü iletişim bu beyin üzerinden sağlanacaktı. Diğer 2 beyin de tekil kullanıcı olarak belirlendi. Bu durumu bilgisayarlar üzerinden de açıklayabiliriz. Bir ofiste bir sunucu (server) bulunduğu ve ofis çalışanlarının iletişim kurabilmek için bu bilgisayara bağlanması gerektiği gibi.
Tekil kullanıcı örneği verdiğimiz 2 beyin Tetris problemini görebildi. Ana beyin ise sadece tekil beyinlerden gelen sinyalleri aldı. Bu sinyallerde Tetris’in hareket bölgesi, nereye gidip gelemeyeceği yer alıyordu.
Her beyinin sinyali için LED lambalar hazırlandı. Sinyaller transfer edilirken bu LED lambalar yandı. Görüldü ki sinyaller transfer edilirken her 2 tekil beynin LED ışıkları farklı yandı. Yani her beyin kendince bir sinyal gönderdi.
Bilim dünyasında yeni araştırmalara ışık olarak bu çalışmayla birlikte insan beyinlerinin kendi aralarında elektro manyetik dalgalar sayesinde iletişim kurabileceği belirlenmiş oldu.