1. Ana Sayfa
  2. Bilim ve Uzay

Bilim İnsanları Soyu Tükenen 10 Türü Geri Getirmeyi Planlıyor

Bilim İnsanları Soyu Tükenen 10 Türü Geri Getirmeyi Planlıyor
0

Gerek iklimsel koşullar, gerekse insan etkeni sonucunda yüz binlerce yıl boyunca Dünya’da birçok canlının soyu tamamen tükendi. Gelişen bioteknoloji bilimi aracılığıyla bu canlıların bazılarını bilim insanları geri getirmeyi amaçlıyor.

Geri getirilmesi planlanan canlıların ortak özellikleri ise tek bir noktada toplanıyor. Bu özellik geri getirilmesi planlanan canlıların bugün hala benzerleri diyebileceğimiz akrabalarının yaşaması. Örnek vermek gerekirse Mamutlar ve Filler bu duruma en iyi örneklerden biridir.

Bilim insanları bu geri getirme işlemini klonlama yöntemine benzer bir yöntemle yapmayı amaçlıyor. Verdiğimiz Mamut ve Fil örneğini baz alırsak bir şekilde Mamut DNA’sından üretilen yapay spermler Fillere aşılanarak Fillerin, Mamut doğurması sağlanacak. Henüz test aşamasında sayabileceğimiz bu yöntemle bir çok canlı türünün yeniden doğaya getirilmesi planlanıyor. Bunun yapılmasındaki amaç ise çok basit. İnsanoğlunun yani bizlerin bozduğu ekosistemi iyileştirmek.

 

İşte Geri Getirilmesi Planlanan 10 Canlı Türü

1- Hazar Kaplanı

Hazar kaplanları yoğunlukla İran, Irak ve Türkiye olmak üzere Orta Asya’nın muhtelif yerlerinde yaşayan bir türdü. Ayrıca Çin’in kuzeybatısında da bu türün izlerine rastlanmıştır. Soyu 1960 senesinde tamamen tükendi.

Hazar Kaplanı

 

2- Küba Makavı

1885 yıllında soyu tükenen bu kuş türü Küba’da yaşıyordu. İnsanların sebep olduğu aşırı avlanma, yakalanıp evcilleştirme ve ticari amaçlar yüzünden soyu tükenen canlılar arasına girdi.

Kuba Makavı

 

3- Dodo

Dodo kuşu belkide bilinen en ünlü soyu tükenen canlı türüdür. Eti çok lezzetli olan bu canlının soyu, aşırı avlanma ve tüketim sonucunda tükendi. Bilim insanları 2007 yılında DNA’sı iyi korunmuş bir iskeleti keşfettiler bu da bilim insanları için büyük bir umut.

dodo

 

[vurgu color=”#ff4d4d”]Reklam[/vurgu]


4- Mamut

Fillerle çok yakın akrabası olan mamutların bir tanesinin örneği günümüzde dondurulmuş olarak sergilenmekte. Arktik Okyanusu’nda yoğun olarak bulunan bu hayvanların soyu, 4.000 yıl önce tükendi. Bilim insanlarının elinde oldukça iyi durumda olan DNA örnekleri mevcut.

Mamut

 

5- Yünlü Gergedan

Yünlü gergedanlar Asya ve Avrupa’da yaşarlardı. Buzul çağında dahi kendilerini koruyacak uzun ve kalın yünlere sahiplerdi. Aşırı avlanma sonucu soyunun tükendiğine inanılıyor.

Gergedan

 

6-Aurochs ( Yaban Öküzü)

Aurochs evcil sığırların atasıdır. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşayan bir canlı türüydü.

Aurochs

[vurgu color=”#ff4d4d”]Reklam[/vurgu]


6- İmparator Ağaçkakanı

İmparator Ağaçkakanı hala hayatta olabilir fakat 50 yıldır herhangi bir örneğine rastlanmadı. Resmi olarak “kritik derecede soyu tükenmekte olan” hayvan olarak listelendi. Fakat büyük ihtimalle yoyunun tükendiği düşünülüyor. Çünkü yaşam alanlarının tamamı insanlar tarafından işgal edildi.

 agackakan

 

7- Fil Kuşu

Bu dev kuşlar Madagaskar’da yaşıyordu. Soyları 17. yüzyılda tükendi.

FİL kusu

 

8- Pyrenean Ibex Geyiği

Pyrenean ibex geyikleri Güney Fransa ve Kuzey Pireneler’de yaşıyordu ancak Ocak 2000’de soyları tükendi. Bilim insanları bu türün son dişisini klonlamayı denedi fakat ne yazık ki klonlanan kopya doğumdan kısa bir süre sonra öldü.

geyik

[vurgu color=”#ff4d4d”]Reklam[/vurgu]


9- Tatlı Su Yunusu

Tatlı su yunusları, Baiji olarak da adlandırılıyorlar ve Çin’in Yangtze Nehri’nde yaşıyorlardı. On yıl önce soyu tükenmiş olarak ilan edildi fakat bilim insanları geçen yıl nehirde bir tane örneğine rastladılar. Yapılacak çalışmalar sonunda nüfusunun artırılması planlanıyor.

Yunus

 

10- Büyük Auk

Büyük Auk, 19. yüzyılın ortalarında yok oldu. Kanada, Kuzey İspanya ve Kuzey Atlantik’te yaşıyorlardı. Küçük buz çağında iklim değişikliği nedeniyle soyları tükendi.

Auk

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap