Aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan Facebook, Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin bilgilerini barındırıyor. İster toplumsal medyayı aktif olarak kullanın isterseniz de bir tek ziyaret edin. Kişisel verilerinizin bu siteler tarafınca ne kadar bilindiğini ve sitelerin gerisinde hangi şirketlerin olduğunu bilmeniz gerekir.
Facebook öncelikle size alakalı reklamlar sunmak için bilgilerinizi kullanmaktadır. Bu reklamları bazıları rahatsız edici bulurken bazıları ise ağın ücretsiz olmasına rağmen ödemiş oldukları ücret olarak kabul ediyor. Bu bilgilerin işlenmesinin etik olup olmadığı mevzusunda endişeleriniz var ise, şirketlerin sizin hakkınızda ne öğrendiğini ve bu bilgi akışını iyi mi kontrol edebileceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir.
Facebook hakkımızda neler biliyor yazımız size gizliliğinizi koruma mevzusunda yardımcı olsa da, bunun için çok daha fazla yöntem bulunmaktadır. Eğer Facebook’un asla bir şekilde verilerinizi kullanmamasını istiyorsanız, en iyi yöntem Facebook hesabınızı silmektir.
Facebook’un hakkımızda hazırladığı reklamlar
Facebook hesabınızı ilk kurduğunuzda sizden adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi, iş ve eğitim geçmişinizi, şu anda Facebook’ta olan akraba ve arkadaşlarınızı girmenizi ister. Fakat asıl bilgiyi sizin Facebook içindeki hareket ve paylaşımlarınızdan toplar.

Facebook’un hangi bilgilerinizi kullandığını öğrenmek ve bunlara kimlerin erişebileceğini sınırlandırmak için Facebook’a giriş yapmış olduktan sonrasında Hesap Ayarları > Reklamlar kısmına girerek toplumsal ağa verdiğiniz detayları görebilir ve bu bilgilerden hangilerinin reklam verenlerle paylaşılacağını belirleyebilirsiniz.
Örneğin ilişki durumunuzu Facebook ile paylaşıp paylaşmadığınızı öğrenmek ve bu tercihi değiştirebilmek için Ayarlar > Reklam Ayarları > Reklam Tercihlerin (en altta) > Bilgilerim kısmına gidin. Buradan kapattığınız bilgiler artık reklam aktivitelerinde kullanılmayacaktır.
Facebook bu ayarlardan sonrasında bilgilerinizi reklam veren şirketlerle paylaşmayacaktır. Fakat bilgilerinizi yine de kayıt altında tutmaya devam eder. Bunun önüne geçmek içinse profil sayfanızdan Profili Düzenle kısmına girerek bilgilerinizi silmeniz gerekiyor.
Üçüncü Parti Servislerle Tarama Yapın
Facebook’un sizin hakkınızda bilmiş olduğu ya da sizinle alakalı olduğunu düşündüğü her ayrıntıyı bulmanız hemen hemen imkansızdır. Gizli saklı algoritmalar kullanarak profilinizi ve çevrim içi etkinliklerinizi değerlendirip bazı varsayımlar yapar. Bu verileri ise bazı üçüncü parti yazılımlarla öğrenmeniz mümkün.
Chrome uzantısı olan Data Selfie, Facebook’un etkinliğini izleyebilir ve bunu hangi yolları kullanarak yaptığı ile ilgili size fikir verir. Fakat bu fikirler teoriktir, kesinlik içermez.
Hesabınızın daha kapsamlı bir analizi için Stalkscan sitesini ziyaret edin. Facebook profilinizin URL’sini sayfanın üst kısmına girip tarattığınızda site size, Facebook’un hakkınızda bildiklerini, check-in yaptığınız mekanları, etiketlendiğiniz videoları, sevmiş olduğunuz müzik ve filmleri ve daha fazlasını gösterebiliyor.

Intel Techniques Search Tool internet adresinden de benzer bir tarama yapabilirsiniz. Sitenin sol tarafınca Facebook’u tıklayın. Daha sonra çözümleme yaptırmak istediğiniz kısma Facebook kullanıcı numaranızı girin. Eğer bu numarayı bilmiyorsanız “Display User Number” kısmına profil linkinizi girip öğrenebilirsiniz.
Ne yazık ki bu tür web siteleri ve yazılımlar Facebook’un yalnız veri toplama yüzeyini ölçüp gösterebilir. Ayrıca Facebook, kullanıcılarını reklam verenlerin hedefleyebileceği gruplara ayıran varsayımlar da yapar. Böylelikle daha etkili bir reklam platformu oluşturmuş olur.
Washington Post‘ta geçen yıl Facebook kimlikleri ile ilgili 98 farklı veri noktası hakkında bir rapor yayınlanmıştı. Bunlara, öteki servislerden çekilen veriler de dahildi. Arabanızı ne zaman almış olduğunuz ve hangi kredi kartlarını kullandığınız gibi…
Konum ve Web İzlemeyi devre Dışı Bırakın
Facebook, fotoğraflara yaptığınız yorumlarla ve beğenilere bakılırsa iki farklı veri daha toplar. Birincisi, bulunduğunuz yer (akıllı telefonunuz vasıtasıyla), ikincisi ise web haricinde icra ettiğiniz etkinlikler. Facebook’un mobil uygulaması ise size bazı yeniliklerin nerede bulunduğunu bildirir. Yakınınızdaki ilginizi çekebilecek noktalar için arama yapmanıza ve arkadaşlarınızı daha basit bulmanıza olanak tanır. Ayrıca Facebook’a sizin gezme eğiliminde olduğunuz benzer biçimde bilgileri ileterek size daha alakalı reklamların gösterilmesini sağlar.
Bu şekilde bir şey sizi rahatsız ediyorsa Facebook uygulamasının bu özelliğini kapatabilirsiniz. Android telefonlar için Ayarlar > Uygulamalar ve Bildirimler > Uygulama İzinleri > Konum kısmına gelmiş olarak Facebook’un konum ayarını kapatabilirsiniz. iPhone telefonlar için Ayarlar > Gizlilik ve Konum Hizmetleri kısmından Facebook’u seçip kaldırabilirsiniz. Ancak bu önlemleri alsanız bile Facebook sizin konumunuzu öğrenebilir. Örneğin bir dostunuz sizi belirli bir mekanda etiketlediğinde Facebook sizin de orada bulunduğunuzu anlayabilir.

Benzer şekilde Facebook size daha iyi bir reklam sunabilmek için sizi internette gezinirken takip edebilir. Belirli web sayfalarında vakit geçirdiğinizde Facebook bunu da öğrenebilir. Bunun önüne geçmek için ise Hesap Ayarları > Reklam Ayarları‘ na girerek “İnternet sitesi ve uygulama kullanımlarıma dayanan reklamlar” seçeneğine girip “kapalı” yapmanız yeterli.
Son zamanlarda Facebook hangi tür kullanıcı verilerinin toplandığını açıklama mevzusunda daha titiz davranıyor. Fakat bilgilerimizin tümünü geri almamız mümkün değil. Aslına bakarsanız Facebook’a kayıt olurken bu şekilde bir şeyi kabul ettiğinizi belirtmiştiniz. Aksi taktirde kayıt olmanız mümkün olmazdı. Yapmanız ihtiyaç duyulan şey ise profilinizi doldururken, webde gezinirken ve beğeni ve yorum yaparken ortaya koyduğunuz bilgi türlerinin farkında olmakta.
Facebook hakkımızda neler biliyor konulu yazımız bu şekildeydi. Özellikle ABD’de Facebook’un insanların gizli bilgilerini kullandığı iddiası gündemde oldukça yer alıyor.