Geçtiğimiz sene uygulanmaya başlayan kalıcı yaz saati uygulamasına dair araştırma sonucunda 802 Milyon ₺’ya varan enerji tasarrufu sağlandığı duyuruldu.
Geçtiğimiz yılda uygulanmaya başlanan ve Ekim ayında saatleri geri almamız gerekirken yeni bir kararla saatler olduğu gibi kalmış ve bu durum tartışmalara yol açmıştı. Bazı vatandaşlar çocuklarının hava kararmadan okula gittiğini belirterek bu uygulamanın sonlanmasını istiyordu. Yeni uygulama bir seneyi geride bıraktıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı uzmanlar tarafından araştırma yapıldı. Bu araştırma daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına iletildi.
Araştırma kapsamında kalıcı yaz saatinin uygulanmaya başlamasının bir önceki yılıyla yapılan kıyaslamada 540 Milyon ₺ ile 802 Milyon ₺ arasında tasarruf sağlandı. Bu tasarrufun yanı sıra kışlık saat uygulaması için yapılması gereken 2 Milyar ₺ yatırımın da gerekmediği bildirildi. Yeni uygulamayla elektrik tüketimi bir milyon 380 bin megavat/saat azaldığı bu tasarrufun da elektrik tarifeleriyle hesaplandığında 540 milyon ₺ ile 802 milyon ₺ tekabül ettiği kaydedildi.
Ayrıca rapora göre 06.00 ve 09.00 saatleri arasında elektrik tüketiminin arttığı görüldüğü fakat bu artışın gün içindeki az harcanan elektrikle fazlasıyla telafi edildiği bildirildi. Bu uygulamanın özellikle doğu illerinde çok daha fazla elektrik tasarrufu sağladığı kaydedildi. Yine saat düzenlemesiyle birlikte elektriğin en pahalı olduğu akşam saatlerinde elektrik tüketimin azaldığı raporda yer aldı.