1. Ana Sayfa
  2. Yazılım

Windows ve Linux Karşılaştırması

Windows ve Linux Karşılaştırması
1

Bilgisayar dünyasında en çok merak edilen konularından birine ışık tutuyoruz: Windows ve Linux karşılaştırma…

Dünya’da en çok kullanılan işletim sistemi Windows‘tur. Öyle ki Windows’u evde, okulda, iş yerinde hatta günlük hayatta gördüğümüz otobüs-metro ekranlarında bile kullanıyoruz. Bu durumun böyle olmasında Microsoft‘un, zamanında gerçekleştirdiği piyasa çalışmaları rol alıyor. Yıllar önce uygun fiyatlarla Windows’u kullanıcılara sunan Microsoft, şu anda da yüksek fiyatlara da dahi ürünlerini, sistemlerini satıyor. İnsanların alışmasından dolayı sıfır bilgisayarlar satıldığında içinde Windows kurulu olarak geliyor. Böyle olduğu için de kullanıcılar daha fazla ücret ödemek zorunda kalıyorlar.

Windows, Linux ve Wine
Wine uygulaması sayesinde Windows uygulamaları Linux üzerinde çalışabiliyor.

Linux cephesine baktığımızda da, Dünya üzerinde kullanılan kişisel bilgisayarların sadece %2.3’ü üzerinde Linux kullanıyor. Hal böyle iken yazılım geliştiricileri yazılımlarını Linux uyumlu geliştirmiyor, oyun üreticileri oyunlarının Linux versiyonlarını üretmiyor hatta çeşitli bilgisayar üreticileri Linux uyumlu sürücü üretmiyor. Çünkü bu firmalar, kullanım kitlesinin az olmasından dolayı sürücü geliştirmeyi göz ardı ediyor. Neyse ki Linux, doğası gereği hiçbir sürücüye ihtiyaç duymadan bütün donanımlarla çalışabiliyor. Bu da Linux’un artı yanlarından biri. Öte yandan kullanım oranlarına baktığımız zaman, Dünya üzerinde kullanılan süper bilgisayarlarda – süper bilgisayar: işlem kapasitesi bir kişisel bilgisayarın yüz binlerce katı büyüklüğünde olan, büyük araştırmalar ve kurumlar tarafından kullanılan bilgisayarlar- Linux kullanım oranı Windows’u siliyor. Çünkü Dünya’daki süper bilgisayarların %80’ni oranında Linux kullanıyor. Dünya üzerindeki süper bilgisayarların sadece %1.4’ünde Windows bulunuyor.

Linux ve Windows Karşılaştırması

Windows ve Linux karşılaştırması yapmadan önce şunu belirlememiz gerekiyor: Karşılaştırma yapacağımız konu kişisel bilgisayarlar üzerine mi yoksa süper bilgisayar üzerine mi… Bu yazıda temel olarak her iki kategoride incelememizi gerçekleştirerek hangisi sistemimizi kullanacağımızı kararlaştıralım. İlk olarak kişisel bilgisayar kategorisi üzerinde başlıyoruz.

Kişisel bilgisayarda Windows mu Linux mu?

Bu soruyu cevaplamak için ilk önce başka soruları cevaplamak gerekiyor. İlk şunu soralım: açık kaynak ya da kapalı kaynak yazılımlar arasında tercih yapıyor musunuz? Özgür yazılıma sahip olmak isteyen kullanıcılar açık kaynaklı sistemleri tercih ediyor. Özgür yazılımları kullanırken hiçbir ücret ödemiyor ve yazılımı istediğiniz gibi geliştirebiliyorsunuz. Akla şöyle bir soru gelebilir: Ücretsiz olan bir şey ne kadar güvenilir olabilir? Herkesin erişebildiği kodlar ne kadar sağlıklı olabilir? Bu sorulara sırasıyla cevap verelim: Bir yazılım ücretsiz olup olmaması onun güvenilirliğine olumsuz yönde hiçbir sorun getirmez. Hatta ücretli yazılımların ücretsiz kopya (korsan) versiyonunu kullanmak çok daha tehlikelidir. Bunun yerinde var olan ücretli yazılımların özgür geliştirme olan aynı yetenekli muadil yazılımları kullanılabilir.

Windows Logoları
Windows Dünya’da en çok kullanılan işletim sistemidir.

İkinci soruya cevap verecek olursak, yazılımın kaynak kodlarına ücretsiz erişmenin verdiği avantaj sayesinde yazılım güvenilir ve uzun ömürlü oluyor. Dünya üzerindeki birçok yazılım geliştirici yazılım üzerindeki bulduğu açıkları kapatıyor ve böylelikle Özgür Yazılım Felsefesi gerçekleşmiş oluyor. Akıllara kendini iyi gösterip kötü amaç güden yazılımcılar gelebilir fakat içimizi ferahlatacak bir durum var; herhangi bir özgür yazılımın üzerinde en uzun süre yaşayabilen bir virüsün ömrü 16 saat…

Windows cephesinde kişisel bilgisayar avantajlarına bakacak olursak, Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi olmanın verdiği devasa büyüklükteki avantajla hiçbir uygulama ya da sürücü ile uyumsuzluk göstermiyor, özgür yazılım dahil neredeyse bütün yazılımlar ile kararlı çalışıyor. Linux’un açık kaynaklı geliştirilmesine rakip olarak da tam zamanlı çalışan mühendisler sayesinde güncellemeler alıyor. Ayrıca Windows’un arayüz kısmında Linux’tan daha başarılı olduğu söylenebilir. Elbette ki Linux dünyasında da güzel arayüz tasarımları bulunuyor fakat Linux dünyasında daha çok yazılımsal kısım düşünüldüğü için tasarımlar ikinci planda kalabiliyor. Ek olarak Windows üzerinde güncelleme yaptıktan sonra yeniden başlatma gerekiyor. Linux’ta ise sadece ana çekirdekte güncelleme yapıldığında yeniden başlatma gerekiyor.

Süper bilgisayarlarda Windows ve Linux karşılaştırma

Dünya üzerinde çok önemli işlemleri yapan bilgisayarlara süper bilgisayar deniliyor. Öyle ki bu bilgisayarlar oda veya ev büyüklüğünde ve birden çok fazla, aynı anda çalışan işlemci tarafından çalışıyor. Üstelik bu işlemciler evde kullandığımız işlemcilerden katbekat daha iyi. Depolama olarak da çok büyük kapasiteli diskler kullanılır. Donanımın bu kadar üstün olmasının sebebi ise kişisel bilgisayarların yıllar içinde yapacağı işlemleri saniyeler içinde yapabilmesi içindir. Tabi ki işlemleri bu kadar hızlı yapmak için de kullanımı uygun olacak işletim sistemi gerekiyor.

İlk olarak Linux cephesine baktığımızda süper bilgisayarlar için üretilmiş Linux versiyonlarını görüyoruz. Hatta büyük araştırmaların yapıldığı merkezler için özel geliştirilmiş Scientific Linux işletim sistemi çokça kullanılmaktadır. Windows tarafına baktığımız zaman da süper bilgisayarlar için özel bir çalışma olmadığını görüyoruz. Bu da süper bilgisayarların Linux ile çalışmasını daha uygun hale getiriyor. Ayrıca Linux’un geniş çevreler tarafından geliştirilebilmesi onun farklı amaçlar için geliştirilmesi ve kullanılması onun büyük avantajı oluyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
En İyi 500 Süper Bilgisayar Linux İle Çalışıyor

Windows ve Linux karşılaştırma sonucu

Windows ve Linux karşılaştırma yazısının sonunda özet geçelim: Her iki işletim sistemini seçmek için artılar bulunuyor. Fakat çağımızda en büyük detaylardan biri de güvenlik. Güvenlik kısmı ile işletim sistemlerini incelediğimizde Linux tartışmasız olarak öne çıkıyor. Linux’un güvenilir olmasının bir nedeni de kullanım oranının az olması… Çünkü bilgisayar korsanları hedef kitlelerini küçültmek istemez, olabildiğince çok kişiyi hacklemek ister. Fakat bu da demek değil ki Linux tamamen güvenli… Hiçbir yazılım %100 güvenilir değildir. Fakat Windows ve Linux arasında güvenlik karşılaştırması yapıldığında Linux’un çok başarılı olduğu görülüyor. Windows’ta güvenli olmak isteyenlerin yapması gereken ilk şey bir antivirüs yazılıma sahip olmak. Bir yazılımı başka bir yazılımla korumak da ne kadar güvenilir olur bu kısım meçhul…

Temel hatlarıya Windows ve Linux karşılaştırma böyleydi. Dediğimiz gibi, kullanıcı ilk olarak hangi amaçla bilgisayarını kullanacağını – ki bu oyun, yazılım geliştirme, grafik tasarım, günlük olabilir- belirledikten sonra işletim sistemini seçebilir. İşletim sistemini de kendine göre düzenleyip kullanabilir.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Bir yazılımı başka bir yazılımla korumak da ne kadar güvenilir olur bu kısım meçhul…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.