XAMPP, kendi web sitenizi kurmayı sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamada Apache, MySQL, PHPMyAdmin, Mail hizmeti, PHP desteği, FTP özelliklerini kullanabilirsiniz.
Eğer bir VDS makineniz var ise bu hizmetleri kullanarak 7/24 web sitenize sahip olabilirsiniz. Yerel ağda da kullanılmaktadır. Fakat web sitenize çok fazla üye girişi yapıldığında sisteminizin performansını etkiler. Bilgisayarınızı kullanırken etkilenebilirsiniz. Yerel ağda test yapmak için kullanabilirsiniz, eğer kitleniz çok fazla değil ise başlangıç için yerel ağda web hizmeti vermek sizin için sorun olmayacaktır.
Web Sitesi Kurulumu
Aşağıda size en kısa yoldan ve ayar yapmadan kurulumunu göstereceğiz. Sadece gerekli ayarları anlatacağız.
Apache ve PHP
Apache, sizin web sitenizin çalışmasını sağlayan ana bileşendir. Apache olmazsa web sitenize bağlanamazsınız. Bu hizmeti başlatarak web sitenize bağlanırsınız. PHP, XAMPP içinde yüklü olduğundan Apache başlatıldığında çalışacaktır.
Bazı durumlarda veya yerel ağda açtığınızda 80 portu kullanılmakta olduğundan hata alabilirsiniz. Bu sorunu çözmek için kurulu dizine girip “Xampp/apache/conf/httpd.conf” dosyasını açınız. “Listen” kısmını bulunuz. Büyük ihtimal sizde “Listen 80” yazıyordur. Bunun portunu örneğin 81, 82 gibi kullanılmayan bir port yapınız. Bunu yaptıktan sonra “ServerName localhost:80” kısmını da aynı şekilde düzeltiniz. Sadece sayıyı değiştiriniz. Sonrasında hizmeti yeniden başlatınız. Artık sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
Sitenize girerken “localhost” yazarak giriyorsunuz. Fakat portu değiştirdiyseniz, örneğin 82 yaptıysanız “localhost:82” olarak gireceksiniz. Artık PHP destekli web siteniz hazır. Kullanmaya başlayabilirsiniz.
Web Sitenizin Dizini
Web sitenizin dizini, XAMPP’ın kurulu olduğu dizinde “htdocs” klasöründedir. Bu klasörde sitenizi geliştirebilirsiniz.
MySQL
MySQL, sizin web sitenizde veritabanı hizmetini kullanmanızı sağlar. XAMPP içerisinde yer alan PHPMyAdmin ile birlikte veritabanınızı kolaylıkla yönetebilirsiniz.
FTP
XAMPP’ta FTP hizmeti olarak FileZilla uygulaması tercih edilmektedir. FTP’nin amacı, dizine uzaktan erişip web sitenizi geliştirebilmektir. FTP ile farklı üyelere belirli dizinleri verebilir veya uzaktan kullanabilirsiniz.
Mail hizmeti ile mail sistemi kurabilir, üyelere mail dağıtabilirsiniz.
Sistemi Başlatmak
Sistemi başlatırken XAMPP kontrol paneli yerine size “apache_start.bat”, “mysql_start.bat” gibi dosyaları kullanmanızı öneriyoruz. Bu dosyalar kurulum dizininde bulunmaktadır. Aynı şekilde kapatırken “apache_stop.bat” gibi gözüken dosyaları kullanınız.